HARJOITTELU

Kihon, Kata, Kumite

Teichikanissa harjoitellaan perinteistä karatea, missä tavoitteena on kaikissa tilanteissa toimiva itsepuolustustaito, fyysisen kunnon ja terveyden ylläpito sekä yksilön kokonaisvaltainen kehitys. Näitä tavoitteita kohti edetään monipuolisella harjoituskokonaisuudella.

Harjoittamaamme karateen yhdistyy vahvasti termi sanku (mind, body, spirit). Tällä kolminaisuudella kuvataan karateharjoittelun kokonaisvaltaista ihmiskäsitystä ja kehitysprosessia. Harjoittelu kehittää monipuolisesti mieltä, fyysisiä ominaisuuksia sekä taistelutahtoa/periksiantamattomuutta ”spirittiä”. Nämä ovat ominaisuuksia, jotka ovat tärkeitä myös tavallisessa arjessa.

Karaten harjoittelu jakautuu perinteisesti kolmeen osaan: Kihon, kata, kumite. Kihon tarkoittaa laajaa valikoimaa erilaisia perus- ja yhdistelmätekniikoita, joiden tarkoitus on opettaa oikeanlainen vartalon käyttö tekniikoissa sekä kehittää voiman ja nopeuden tuottoa. Kata tarkoittaa liikesarjaa, johon liittyy perus muodon lisäksi liikkeiden kamppailusovellukset (bunkai). Kumite tarkoittaa pariharjoituksia sekä muodollista tai vapaata ottelua.

Karaten lisäksi Teichikanissa harjoitellaan kobujutsua, eli okinawalaisia asetekniikoita sekä kiinalaisia taistelu- ja terveyslajeja (esim. chi kung, tai chi). Nämä ovat pienemmässä roolissa, mutta tukevat kokonaisuutta.

Henkilökohtainen tie

Karate on henkilökohtainen tie. On tärkeä tiedostaa, että jokainen harjoittelee itseään ja omaa kehitystään varten. Harjoittelu vaatii omistautumista ja pitkäjänteisyyttä, mutta on sen arvoista. Säännöllinen harjoittelu kehittää monipuolisesti harrastajan fyysisiä ja psyykkisiä ominaisuuksia.

Vaikka karate onkin henkilökohtainen prosessi, ei sosiaalista merkitystä saa unohtaa. Yhteisöllisyys ja yhdessä harjoittelu tarjoaa säännöllisiä kohtaamisia sekä uusia tuttavuuksia. Muutaman kerran vuodessa järjestettävät KBF:n leirit kokoavat yhteen harrastajia kaikista jäsenseuroista.

Karate tarjoaa monipuolista sisältöä ja haastetta loppuiäksi ja siksi karatesta helposti tuleekin monelle elämäntapa.

Usein kysyttyä

Alla on listattuna muutamia meille useimmiten suunnattuja kysymyksiä liittyen karateen lajina sekä harjoitteluun. Huomioithan että nämä vastaukset koskevat vain Teichikanin toimintaa ja harjoittelua. Muilla seuroilla näkemykset voivat olla toisenlaisia.

Kyllä voit. Jokainen aloittaa harrastuksen omista lähtökohdistaan ja omat vahvuudet/heikkoudet huomioiden. Säännöllisellä ja periksiantamattomalla harjoittelulla kunto ja notkeus kehittyvät hyvinkin nopeasti

Keskustele aina lääkärisi kanssa, että olet aikeissa aloittaa karaten harrastamisen. Hyvin moni perussairaus sallii karaten harrastamisen, jopa täyspainoisesti. Muista myös informoida seuran vastuuohjaajaa sairaudestasi sekä sen mahdollisesti mukana tuomista rajoitteista.

Harjoittelusisältömme ja tapamme harjoitella on sellainen, että harrastajalta edellytetään tiettyä kypsyyttä sekä kykyä kantaa vastuuta osaamistaan taidoista. Lisäksi varsinkin lapsille harjoitusissältö tulisi räätälöidä erilaiseksi ja vaatisi kokonaan erillisen ohjaajan ja harjoitusryhmän.

Eri paikkakunnilla ja seuroilla vallitsee erilainen hinnoittelukäytäntö. Teichikanissa jäsenmaksu on 180 € / vuosi (kerätään 2x vuodessa 90€) ja sisältää kaikki harjoitukset, vyökokeet ja suurimman osan leireistä. Harrastuksen alussa on kertaluontoisia hankintoja kuten puku ja erilaisia suojia. Näihin riittää yleensä n. 100 €. Lisäksi harrastuksen edetessä hankittavaksi tulee erilaisia aseita. Silti verrattuna moneen muuhun lajiin, karate on erittäin edullinen harrastus.

Erillinen vakuutus ei ole pakollinen. Harjoittelussa huomioidaan aina turvallisuustekijät monella eri tasolla. Kontaktiharjoittelussakin pidetään aina maltti mukana ja käytetään tarpeellisia suojia. Toki mustelmilta ja nirhaumilta ei pääse välttymään, mutta suuremmat vahingot ovat harvinaisia.

Ei osallistuta. Harjoittelumme tähtää itsepuolustusvalmiuksien kehittämiseen, kunnon ja terveyden ylläpitoon sekä kokonaisvaltaiseen kehitykseen. Ei kilpailumenestykseen.

Oletko kiinnostunut aloittamaan?

Oletko kiinnostunut taistelutaidoista ja itsepuolustusvalmiuksien kehittämisestä? Haluat ylläpitää kuntoa ja hyvinvointia? Miltä kuulostaa säännöllinen ympärivuotinen harrastus mukavassa porukassa? Karate on kaikkea tätä. Enää tarvitsee vain ottaa se ratkaisevin asken ja saapua treeneihin.

Teichikan ottaa uusia harrastajia alkeiskurssien kautta, joita järjestetään aina syksyisin. Tulevista alkeiskursseista löydät tietoa täältä. Mikäli alkeiskurssia ei ole käynnissä, ota yhteyttä ja katsotaan tilanne tapauskohtaisesti. Usein aloittaminen ns. lennosta on myös mahdollista.