HARJOITTELU

Kihon, Kata, Kumite

Teichikanissa harjoitellaan perinteistä karatea, missä tavoitteena on kaikissa tilanteissa toimiva itsepuolustustaito, fyysisen kunnon ja terveyden ylläpito sekä yksilön kokonaisvaltainen kehitys. Näitä tavoitteita kohti edetään monipuolisella harjoituskokonaisuudella.

Karaten harjoittelu on perinteisesti jakautunut kolmeen osaan: Kihon, kata, kumite. Kihon tarkoittaa laajaa valikoimaa erilaisia perustekniikoita (lyönnit, potkut, torjunnat jne.) sekä erilaisia yhdistelmätekniikoita. Kata tarkoittaa liikesarjaa, johon liittyy perus harjoitusmuodon lisäksi liikkeiden kamppailusovellukset. Kumite tarkoittaa pariharjoituksia sekä muodollista tai vapaata ottelua.

Karateen liitetään usein vahvasti termi sanku (mind, body, spirit). Tällä kolminaisuudella kuvataan karateharjoittelun kokonaisvaltaista kehitysprosessia. Harjoittelu kehittää monipuolisesti mieltä, fyysisiä kykyjä sekä taistelutahtoa/periksiantamattomuutta. Nämä ovat ominaisuuksia, jotka ovat tärkeitä myös tavallisessa arjessa.

Karaten lisäksi Teichikanissa harjoitellaan kobujutsua, eli okinawalaisia asetekniikoita sekä joitain kiinalaisia taistelu- ja terveyslajeja. Nämä ovat pienemmässä roolissa, mutta tukevat kokonaisuutta.

Henkilökohtainen tie

Karate on henkilökohtainen tie. On tärkeä tiedostaa, että jokainen harjoittelee itseään ja omaa kehitystään varten. Vertailu harrastajien välillä ei ole tarpeellista. Harjoittelu on vaativaa, mutta myös todella palkitsevaa. Se vaatii omistautumista ja pitkäjänteisyyttä, mutta on sen arvoista. Säännöllinen harjoittelu kehittää monipuolisesti harrastajan fyysisiä ja psyykkisiä ominaisuuksia.

Vaikka karate onkin henkilökohtainen prosessi, ei sosiaalista aspektia saa unohtaa. Yhteisöllisyys ja yhdessä harjoittelu tarjoaa säännöllisiä kohtaamisia sekä uusia tuttavuuksia. Muutaman kerran vuodessa järjestettävät KBF:n leirit kokoavat yhteen harrastajia kaikista jäsenseuroista.

Karate tarjoaa monipuolista sisältöä ja haastetta loppuiäksi ja siksi karatesta helposti tuleekin monelle elämäntapa.

Oletko kiinnostunut aloittamaan?

Oletko kiinnostunut taistelutaidoista ja itsepuolustusvalmiuksien kehittämisestä? Haluat ylläpitää kuntoa ja hyvinvointia? Miltä kuulostaa säännöllinen ympärivuotinen harrastus mukavassa porukassa? Karate on kaikkea tätä. Enää tarvitsee vain ottaa se ratkaisevin asken ja saapua treeneihin.

Teichikan ottaa uusia harrastajia alkeiskurssien kautta, joita järjestetään kerran vuodessa, syksyisin. Tulevista alkeiskursseista löydät tietoa täältä. Mikäli alkeiskurssia ei ole käynnissä, ota yhteyttä ja katsotaan tilanne tapauskohtaisesti. Usein aloittaminen ns. lennosta on myös mahdollista.